Про «відносну стабільність», або «баба з воза...». Огляд регіональної преси

Стагнація економіки, безробіття, інфляція та інші наслідки світової і всеукраїнської кризи настільки заполонили всі газетні публікації, що здається, ніби всі тільки те й роблять, що переймаються проблемами простого народу. Однак поміж публікаціями про велику політику та велику кризу в івано-франківських газетах все-таки де-не-де проскакує інформація, яка розповідає, чим живуть “властьімущі”. А вони, незважаючи на кризові перипетії, продовжують «працювати» і вирішувати свої буденні справи: обростати землями, майном, лісом і іншими суспільними благами. 

Так в інтерв’ю газеті «Західний кур’єр» заступник голови Івано-Франківської обласної ради Юрій Романюк розповідає: «Міністерство оборони під керівництвом Юрія Єханурова чомусь не вважає за доцільне ліси колишнього військового лісгоспу, які жодним чином не задіяні в оборонних проектах, передати в управління держлісгоспу чи в комунальну власність області. Далі продовжується дерибан нічийого лісу, і ми, як обласна рада, не можемо вплинути на жоден правоохоронний орган в Україні, щоб припинити цей «бєзпрєдєл», який триває. Просто безконтрольно, без будь-яких потреб, тупо вирізають тисячі кубометрів лісу, безконтрольно його продають. Величезні «відкати» везуть в Київ, …і далі продовжувати вирубувати ліс».

Високопосадовців та бізнесменів цікавлять не тільки ліси, але й, традиційно земля, яка особливо дорога в курортній зоні. Так от для того, щоб прибрати в руки ласі шматочки не гребують уже нічим.

Газета «Галицький кореспондент» піднімає тему знаменитих Олімпійських лижних трамплінів у Ворохті, що остаточно вичерпали усі можливі запаси міцності й  терміни експлуатації:

«Найбільший ворохтянський 90-метровий трамплін із штучним покриттям, який неодмінно привертає увагу туристів, востаннє реконструювався понад 20 років тому. Збудований він був ще у далекому 1967-му…». А причина банальна - все таж карпатська земелька...

«Біля підніжжя трамплінів вже починається приватна територія – відпочинковий комплекс, власницею якого є заможна канадійка. Колись ця територія належала комплексу. А якщо пройти метрів двісті лівіше від основних трамплінів, можна побачити схил гірськолижної траси, біля якої стоїть занедбана канатна дорога. Ще два роки тому тут було людно, загалом же траса функціонувала більше десяти років. "Поки що ця траса є власністю бази "Авангард". Але тут вже багато претендентів на цей ласий шматок. Як і всюди в Карпатах, тут також іде війна за землю", – каже старший тренер школи Володимир Попович. – "В мене немає ностальгії за Союзом, але в ті часи хоч був порядок. Просто потрібно було це усе втримати, довести до ладу, але не дати йому руйнуватись. Зараз термін експлуатації трампліна вже давно вийшов. Як це не прикро, але цілком реально, що трампліни переживають свою останню зиму".

Якщо ж у впливових чиновників виникають якісь проблеми із законом, то на допомогу приходять «добрі» судді, які готові зажди відкрити свої кишені для рясного «засівання».

«Президент України вимагав звільнити з посади суддю Косівського районного суду Марію Крилюк, а вона тим часом стала суддею другої категорії і приміряє мантію голови суду…, -пише газета «Вечірній Івано-Франківськ». - Одне з найбільш скандальних рішень, що спонукало президента внести її ім’я до списку кандидатів на звільнення з посад стало «рейдерське» рішення стосовно накладення незаконного арешту на майно, яке знаходиться в Запорізькій області. Сприводу цього була навіть порушена кримінальна справа проти М.Крилюк…

Та от тільки «незважаючи на шквал критики і вимогу президента Марія Кирилюк раптом отримує 2-гу категорію, будучи до того суддею 4-тої категорії. До звеличення персони Крилюк, як подейкують в Косові, доклався нинішній голова Апеляційного суду Івано-Франківської області П.О.Гвоздик», - інформує газета і далі наводить цілий ряд незаконних рішень, які приймалися за участю згаданої судді і дивується з того, що «на всі заяви відносно судових рішень косівської судді постійно відповідав член Ради суддів України той же П.О. Гвоздик»...

«Теперішній місцевій владі дуже добре й легко живеться, - пише газета «Прикарпатська правда», - бо в її представників ніби більма на очах. Вони нічого не помічають із того, що тривожить людей… Збігає час. Народ чекає на милість влади. А вона шле «премудрі» послання. Далі справа не рухається…».

І от офіційний орган Івано-Франківської обласної ради газета «Галичина» ніби у підтвердження цих слів пише про чергову колегію ОДА , «що була присвячена основним важелям протистояння тим негативним процесам, які спричинила і продовжує збурювати економічна криза».

 

Тут , на колегії, «начальники головних управлінь економіки та фінансового ОДА — Володимир Попович і Любов Костів, доповідаючи про підсумки виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку і бюджету області за минулий рік, повідомили населення краю про «відносну стабільність» виконання основних показників, так і про те, що «дещо не вдалося».

Свою оцінку виловив і голова ОДА М. Палійчук, сказавши, що «програмні дії щодо запобігання негативним наслідкам фінансово-економічної кризи мають і «зерна раціональні», і «незрозумілі моменти», й «невраховані проблеми».

В тому ж дусі «підсумовуючи і відповідаючи на питання голови облдержадміністрації, начальник головного управління економіки тим районам, де зафіксовано зниження рейтингу соціально-економічного розвитку, визначив оцінку «задовільно».

Тим часом сесії Івано-Франківської міської ради проходять в іншому дусі. Газета «Репортер» повідомляє про те, що «майже дев’ять тисяч мешканців Івано-Франківська від грудня минулого року чекають розгляду виконкомом питання про надання дозволів на встановлення автономного опалення. Для них є дві новини: одна хороша, інша — погана. Хороша звучить так: вчора на виконкомі питання врешті розглянули. Погана — рішення не прийняли».

І ще одна «хороша» новина - колишній заступник міського голови з гуманітарних питань, а нині його радник і член виконкому Віктор Кімакович «звернув увагу (сесії міської ради) на те, що в соцзахисті на обліку знаходиться більше 20 тис. мешканців, і якщо виконком надасть дозвіл внесеним у список (про надання дозволів на встановлення автономного опалення), то дуже скоро з аналогічними заявами прийдуть інші».

А щоб народ не ходив до влади, депутати відмовили майже одноголосно. «За» голосував лише депутат міської ради Василь Бойчук (блок БЮТ) і «навіть попросив занести це в протокол (мабуть для програми на наступні вибори – авт.) і тут же покинув зал засідання. На що міський голова Віктор Анушкевичус зауважив: «Баба з воза — кобилі легше», - пише «Репортер»

Так от, з депутатами легше - якби ще народ пішов тим шляхом , що й «баба з воза»… але видно, що влада потурбувалася і про це. Газета «Івано-Франківський оглядач» пише:

«Після ухвалення головного фінансового документу Івано-Франківської області стало зрозуміло, що екологічна програма міста Калуша ( 100 тисяч населення) цьогоріч залишиться недофінансованою…Екологічна катастрофа торкнеться не тільки районного центру Прикарпаття... Під землею ще 20 років тому опинився новозбудований спальний мікрорайон по вулиці Вітовського… А сьогодні на території державного підприємства «Калійний завод» товариства «Оріана» розташовані 100 промислових об’єктів, більше 1000 житлових будинків, де мешкає близько 5 тис. осіб. Останні провали тут фіксували у 2001 році…Якщо розсоли потраплять до водоносних горизонтів, Калуш та частково Івано-Франківськ залишаться без питної води…За песимістичними прогнозами через 30 років населеного пункту Калуш може взагалі не стати».

Ну що ж «баба з воза» - владі легше….

Огляд підготував Василь Хомяк, «Остров»

Статьи

Донбасс
28.04.2024
19:38

Нам некуда возвращаться: в российской истории нет периода, который можно назвать моделью для построения государственности. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе главный "философ" оккупированного Донбасса Александр Ходаковский внезапно заявил, что никаких скреп в России не было и нет, что российская история, даже в изложении Путина, не дает никаких моделей для "можем повторить". Те есть,...
Страна
27.04.2024
09:00

Театр во время войны: восстановление и новые сцены

Как театры, несмотря на все трудности, работают, гастролируют и создают новые сценические площадки, рассказываем в материале.
Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Все статьи